Pinggan

🍽🍽🍽🍽

Wahai Sahabatku..
Andaikan 3 individu berbeza meminjam  sebiji pinggan daripada kita.. 
Selang beberapa tempoh masa,  
individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan  bersih cantik tanpa sebarang kecacatan.. Lalu Kita pun terus  meletakkannya di atas rak pinggan mangkuk seperti keadaan  asalnya..
Individu kedua pula memulangkan pinggan  tersebut dalam keadaannya yang masih kotor; tidak berbasuh..  Pinggan tersebut tempatnya adalah di sinki dan akan dibasuh sehingga bersih, kemudian  barulah ianya diletakkan di tempat yg  sepatutnya..
Individu ketiga pula memulangkan pinggan  tersebut dalam keadaan pecah bersepai.. Tidak boleh dibezakan  lagi bentuknya antara pinggan mahupun serpihan kaca.. Tiada  nilainya lagi.. Kita tiada pilihan lain selain menghumbankannya ke dalam tong sampah yang hina..
Begitulah  jua halnya dengan Allah Taala.. Jika Kita kembali kepadaNya dalam  keadaan bersih, elok, tanpa kekotoran dosa, maka Allah akan  terus meletakkan kita di tempat dimana kita berasal, yang baik dan tempat yang  selayaknya bagi kita.. iaitu syurga..
Namun jika Kita  kembali ke hadratNya dalam keadaan kotor dengan dosa, Allah akan  ’basuh’ Kita sebersih-bersihnya di dalam api neraka sebelum  memasukkan Kita ke dalam syurga..
Tetapi jika Kita  kembali kepadaNya dalam keadaan yang rosak imannya, sehingga tidak  dapat dibezakan antara iman dengan kufur, maka Allah tidak akan  teragak2 untuk menghumbankan kita ke dalam neraka jahannam yang  hina buat selama-lamanya, ibarat pinggan yang pecah; tiada nilai  lagi..

​sekadar renungan​
Dipersilakan share kalau rasa berguna untuk diri kita dan orang yang kita syg..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s